Toepen

Wat heb je nodig?

  • Maximaal 4 spelers
  • Het Trend kaartspel, zónder alle kaarten 2 t/m 6.  Toepen speel je alleen met: 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Heer en Aas.

Start van het spel
De deler schudt de kaarten en geeft, met de klok mee, iedere speler twee kaarten en daarna nog eens twee. Elke speler heeft uiteindelijk dus vier kaarten. De deler moet ook de puntenscore bijhouden.

Spelregels
De waarde van de kaarten bij Toepen is ook iets anders dan bij andere kaartspellen. Van hoog naar laag is de volgorde: tien – negen – acht – zeven – aas – heer – vrouw – boer.

Bij Toepen speel je om punten, beter gezegd: strafpunten. Wie als eerst 10 punten heeft, heeft verloren. De winnaar van een ronde krijgt geen punten, deze gaan juist naar de verliezers. Het aantal punten hangt af van hoe vaak een speler ‘overtoepte’.

Bij Toepen draait het allemaal om de laatste slag. Wie bij de laatste slag de hoogste kaart opgooit, wint. Of je de eerste drie slagen wint of verliest, doet er dus niet toe. De laatste kaart die je in je hand hebt, moet dus de winnende kaart zijn.

De speler naast de deler begint. Hij gooit de eerste kaart op en bepaalt daarmee de kleur. De andere spelers moeten kleur bekennen. Gooi jij harten op, dan moeten de anderen ook harten spelen. Kun je geen kleur bekennen, dan mag je een andere kaart opgooien. Degene met de hoogste kaart van de uitgekomen kleur, wint de slag. De speler die de laatste slag wint, krijgt geen punten. De verliezers wel.

Wanneer jij bij het zien van je kaarten denkt dat je de laatste slag kunt winnen. Dan hoef je niet tot de laatste slag te wachten, maar kan je toepen. Roep hard ‘ik toep’ of klop op de tafel. Je medespelers kunnen ervoor kiezen om mee te gaan of te passen. Met de klok mee laat elke speler eerst weten wat hij/zij doet. Degene die past krijgt één strafpunt. Degene die meegaat en kijkt, maar niet de laatste slag kan winnen krijgt twee strafpunten. De speler die toept kan ook de ronde verliezen als blijkt dat hij niet de slag kan winnen. Hij krijgt dan ook twee strafpunten.

Als er is getoept en een van de spelers denk dat juist hij/zij de laatste slag gaat winnen, dan kan hij/zij overtoepen. De inzet wordt dan verhoogd met een punt. Dit kan doorgaan tot een maximum dat je met de spelers onderling afspreekt. Bij overtoepen gaan de verliespunten per toepronde telkens met eentje omhoog. Jezelf overtoepen kan niet!

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er tijdens een ronde niet wordt getoept. De winnaar van de ronde krijgt dan geen punten, de verliezers allemaal één.

De winnaar
De winnaar van de laatste slag wint het spel.