Patience

Wat heb je nodig?

  • Slechts 1 speler
  • Een Trend kaartspel, excl. de Jokers
  • Geduld!

Start van het spel
Zorg dat de kaarten goed zijn geschud. Leg de kaarten op een speciale, gesloten, manier op tafel. Begin links en leg horizontaal een rij van zeven kaarten. Sla nu vervolgens de eerste kaart over en leg op de overige zes kaarten een tweede kaart, maar wel zo zodat je twee centimeter van de eerste kaart nog ziet. Sla nu de eerste en de tweede kaart over en leg op de resterende vijf kaarten een derde kaart. Werk het rijtje af totdat de linker stapel uit één kaart bestaat en de meest rechterstapel uit zeven. Draai nu van alle kaarten de bovenste kaart om. De rest van de kaarten leg je op een stapeltje. (Zie een voorbeeld van het speelveld op de foto).

Spelregels
Je wint het spel door reeksen te maken. Door het maken van reeksen kun je steeds meer kaarten omdraaien in het spel en zo dus eerder beginnen met kaarten stapelen in de boxen.

Een patience-reeks bestaat uit om-en-om de kleuren rood en zwart. Verder speel je van hoog naar laag: een vrouw op een heer, een boer op een vrouw etc. Bijvoorbeeld: in rij 2 is de laatste kaart een schoppen Boer, in rij zes is de laatste kaart een klaver 9 en in rij vier ligt als laatst een harten 10. De harten 10 kun je op de schoppen boer leggen, op de harten 10 kan vervolgens de klaver 9. Rij zes en rij vier hebben nu als laatste kaart een gesloten kaart, deze mag je omdraaien. Draai je nu ergens een ruiten of harten vrouw om, dan mag je de bovengenoemde reeks in zijn geheel verplaatsen naar deze rode kaart.

Kun je geen reeksen meer maken, dan ga je verder met het stapeltje overgebleven kaarten. Draai telkens per drie kaarten om, zodat de derde kaart bovenop komt te liggen en kijk of je deze kaart kwijt kunt in een reeks of in de boxen. Kun je de bovenste kaart niet kwijt, maar de tweede kaart wel, dan heb je pech. Je speelt altijd met de bovenste kaart. Als alle kaarten omgedraaid zijn Draai de stapel dan om en begin opnieuw. Laat de kaarten wel op dezelfde volgorde liggen. Schudden is verboden. Vergeet niet dat je naast het aanvullen van de reeksen ook de boxen kunt vullen! Te beginnen met de 4 Azen, gevolgd door de tweeën enz. Op deze manier lossen de reeksen op en worden de soortstapels in de boxen steeds groter.

De winnaar
Je hebt het spel gewonnen als bovenaan je speelveld, in de zogenaamde boxen, vier stapeltjes kaarten liggen van dezelfde soort; beginnend bij Aas, eindigend bij 2.

De kans dat je een potje Patience wint is niet zo groot. Eigenlijk is je lot al bepaald zodra je hebt geschud. Maar de aanhouder wint! Gewoon de kaarten goed schudden en het opnieuw beginnen.