Flexwerker aan het woord: Margit

Flexwerker aan het woord: Margit

Even voorstellen..
Margit Meijer is opgegroeid in Amersfoort en woont sinds 5 jaar met veel plezier in Amsterdam. In 2014 is ze begonnen met de studie Geneeskunde. Na het behalen van haar Bachelor heeft ze een jaar gereisd in Zuid Oost Azië. Inmiddels loopt ze al ruim 2 jaar coschappen en zit ze in de laatste fase van haar studie. Haar laatste co schap staat gepland in Tanzania, in de richting van Tropengeneeskunde. Maar als gevolg van de uitbraak van het corona virus is het nog spannend of dat doorgaat.

Waarom geneeskunde?
Op veel mesen wordt het ‘geneeskunde-virus’ overgebracht door familieleden die in hetzelfde vak werkzaam zijn. Bij mij is dat echter niet het geval; bij mij in de familie is niemand medisch onderlegd. Zelf had ik altijd al interesse in medische TV programma’s én wilde ik met mensen werken. Daarnaast had ik op school interesse in het vak Biologie, dus was Geneeskunde een logische optie.

Wat ik uiteindelijk wil met deze studie weet ik nog niet zo goed. Ik heb grote interesse in de richting “Tropengeneeskunde”, waarbij je in Afrika of Azië kunt gaan werken voor een organisatie als Artsen zonder Grenzen. Een super mooie uitdaging, maar je moet er wel veel voor opgeven en je daar gaan settelen. Mijn laatste coschap is wel in Tanzania dus dat zie ik als een snuffelstage. Zodra ik mijn opleiding heb afgrond, wil ik eerst op verschillende afdelingen in het ziekenhuis gaan werken, om zo een goede keuze voor mezelf te maken. Ik denk dat ik uiteindelijk voor het huisartsen vak zal kiezen, aangezien dit erg divers is en je goed contact hebt met de patiënten.

En toen kwam de coronacrisis…
Ja helaas wel. Toen kon ik niet verder gaan met mijn coschappen, maar ik wilde ook niet thuis stil zitten. Ik had me ingeschreven op diverse platforms. Een vriend van mij werkt bij de huisartsenpost in Blaricum en die vertelde dat ze vanwege corona een speciale poli gingen opstarten en daar nog mensen voor zochten. Via Trend People kon ik toen op uitzendbasis bij Primair Huisartsenposten aan de slag en had ik binnen ‘no time’ een baan.

Nu werk je op de corona poli, wat doe je daar precies?
Je moet je voorstellen dat de patiënt naar de huisarts gaat met bijvoorbeeld luchtweg klachten. Zodra de huisarts het niet vertrouwt zoekt hij contact met ons en wordt de patiënt doorverwezen naar onze corona cabine. Wij vangen de patiënt op, zijn aanwezig bij het consult en schrijven op wat we zien bij de patiënt. Ook prikken we ontstekingswaarden en doen urinetesten.

Hoe bevalt het werken op deze corona poli?
Het gaat goed! Vooral de eerste twee weken vond ik het heftig. Je ziet veel verschillende patiënten binnenkomen. De ene is er slechter aan toe aan de ander en dat vond ik wel pittig. Tijdens het werk zijn we helemaal ingepakt in beschermende kleding en heb ik een mondkapje op. Het is de afgelopen tijd best wel warm geweest en na een hele dag met zo’n mondkapje op, was ik aan het einde van mijn dienst best wel moe. Nu het een stuk beter gaat, zie je gelukkig dat het minder druk wordt en dat het aantal ingezette huisartsen en coassistenten wordt afgeschaald.

Ben je nooit bang geweest om zelf corona te krijgen?
Nee, eigenlijk niet. In het begin was ik wel super voorzichtig en secuur met het in de juiste volgorde aan- en uittrekken van de beschermende kleding. Maar ik merk dat ik er handiger in word.

Hoe is verder de begeleiding op de HAP?
Goed! Ik werd goed opgevangen en de collega’s om mij heen zijn erg aardig. Wel zijn we vaak nieuwsgierig naar hoe het nu gaat met de patiënten die bij ons zijn langs geweest. Veel van hen zijn doorgestuurd naar de SEH (Spoedeisende Hulp), maar hoe het daarna is gegaan weten we niet. 

Hoe is de begeleiding vanuit Trend?
Ook goed! Er is erg snel geschakeld toen overal opgeschaald moest worden en Trend sloot daar naadloos op aan. Ik had razendsnel een contract en alles was snel en goed geregeld. Ook als ik een vraag heb is het contact met Trend heel laagdrempelig en wordt er snel geschakeld.