Complimenteren kun je leren

Complimenteren kun je leren

Wist je dat gebrek aan waardering de nummer 1 reden is waarom werknemers op zoek gaan naar een nieuwe baan? Het is ook niet zo gek als je je beseft dat we op de werkvloer erg geneigd zijn om te letten op wat er fout gaat of wat er beter kan. Er wordt weinig stil gestaan bij wat er al wel goed gaat. Laat staan dat er complimenten worden gegeven. 

Het geven van complimenten is erg belangrijk. Zoals de Amerikaanse psycholoog William James (1842-1910) in zijn tijd al constateerde: “De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd worden”. Dat wordt bereikt als je regelmatig positieve feedback krijgt van de mensen om je heen.
 

Het geven en ontvangen van complimenten heeft meerdere voordelen:

 • Complimenten ontvangen zorgt ervoor dat je beter presteert
  Wanneer je complimenten ontvangt, krijg je een goed gevoel. Dat smaakt naar meer waardoor je ook nog meer je best gaat doen. Het is zelfs zo dat mensen er ook beter uit gaan zien als ze een complimentje krijgen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en gaan daardoor meer stralen.
 • Het geven van complimenten zorgt voor meer collegialiteit
  Omdat iemand zich gewaardeerd voelt na het ontvangen van een compliment, ontstaat er ook automatisch een waardering voor degene die het compliment geeft. Dit heeft een positief effect op de band tussen collega’s. Het geven van complimenten is dus voordelig voor zowel ontvanger als gever van het compliment.

Op 1 maart is het complimentendag. Dit draait om het geven van oprechte aandacht en persoonlijke waardering. Waarden die we bij Trend People hoog in het vaandel hebben staan. Daarom helpen we je graag om het geven van deze oprechte aandacht en waardering makkelijker te maken.
 

Tips voor het geven van complimenten op de werkvloer:

 1. Zorg dat je iedere dag een compliment geeft. Dit kan voor jouw collega’s al voldoende zijn om zich goed te voelen.  
 2. Een compliment moet oprecht zijn! Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, denk bijvoorbeeld aan “wat zorg je goed voor ons, fijn dat je voor iedereen koffie hebt gezet”. 
 3. Let erop dat je iemand complimenteert over zijn of haar volledige prestatie. Benoem niet alleen de prestatie maar ook wat ervoor nodig was om het te bereiken. 
 4. Zorg dat je specifiek bent in je compliment. Dus in plaats van “Dat heb je goed gedaan” kun je beter zeggen “Ik vind dat je het voorstel goed hebt gepresenteerd tijdens de vergadering vanmorgen”. 
 5. Als je het compliment eindigt met een vraag, “Wat zit je haar goed! Ben je naar de kapper geweest?”, toon je extra interesse en voelt jouw collega zich extra goed! 
 6. Let er wel op dat je geen vergelijking maakt met iemand anders, dit is dan wel een compliment voor de één maar niet zo leuk voor de ander. 
 7. Wanneer je met iemand geen klik, hebt is het een stuk lastiger om een compliment te geven maar er is altijd wel iets positiefs te vinden en sla deze collega vooral niet over! 
 8. Het allerbelangrijkste is dat je na het geven van een compliment niets terug verwacht. Op deze manier ben je echt oprecht en kun je zelf ook genieten van het geven van complimenten. 

Voorbeelden

Beginnen is altijd lastig, daarom hier een paar leuke voorbeelden om je op weg te helpen. Zodra je eenmaal in de flow zit, zul je zien dat de rest vanzelf gaat. 

 • “Wat zie je er leuk uit vandaag, is dat een nieuwe blouse? “
 • “Jij kunt altijd zo goed ..., zou je mij willen uitleggen hoe je dat doet?”
 • “Jouw aanstekelijke lach maakt mij altijd vrolijk!” 
 • “Ik waardeer het dat jij altijd zo …”
 • “Bedankt dat je even hebt geholpen, door jouw hulp kan ik weer verder.” 
 • “Ik heb er bewondering voor hoe je dat hebt aangepakt met die lastige klant.” 


Heel veel succes!