10 tips bij hitte op kantoor

10 tips bij hitte op kantoor

De zomer is eindelijk begonnen en we kunnen weer genieten van hoge temperaturen. Helaas zorgt dit weer voor een aantal ongemakken op kantoor. Stress vanwege de warmte kan de werkprestaties maar liefst met 30 tot 50 procent verminderen en zelfs voor ongelukken zorgen. 
 
1. Drink
 
Het is een inkoppertje, maar dit advies staat met stip op nummer één. Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden. Je kunt het beste kiezen voor koele drankjes, maar niet te koud. Vind je water uit de kraan of mineraalwater te saai? Doe er dan eens stukjes komkommer, citroen, munt en/of ingevroren stukjes fruit in.
 
2. Eet licht 
 
Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft. Een ijsje tussen de middag is natuurlijk ook een goede aanwinst. 
 
3. Hou je hoofd koel
 
Heb je geen airco op kantoor, kies dan voor een ventilator. Een ventilator zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor je je fitter voelt. Pas echter op en richt de ventilator niet direct op het lichaam, anders krijg je snel een stijve nek of geïrriteerde ogen. Vind je een ventilator niet goed genoeg? Zet dan een schaal of emmer met ijsklontjes voor de ventilator. Dan wordt de lucht extra koel.
 
4. Hou het nat
 
Stel nou dat die ventilator je hoofd nog niet koel genoeg houdt, neem dan een handdoek, maak de handdoek nat (wring hem wel een beetje uit) en leg de handdoek in je nek. Het is niet de meest charmante oplossing, maar het werkt wel. 
 
5. Begin vroeg
 
Als het werk het toe laat, begin dan iets eerder. Probeer zo veel mogelijk te doen tijdens de koelere uurtjes in de ochtend. Dan heb je op het heetst van de dag tijd voor een kleine siësta, waarna je eventueel in de avonduren weer verder kan. 
 
6. Luchten en verduisteren
 
Probeer 's ochtends (het liefst zo vroeg mogelijk) de ergste hitte uit het kantoor te krijgen door alles goed te laten doorluchten. Vervolgens kun je tijdens het middaguur de ramen het beste licht verduisteren. Op die manier houd je de ergste hitte buiten de deur / ramen. 
 
7. Beweeg 
 
Het klinkt raar maar bewegen zorgt voor verkoeling. Zeker als je een zittend beroep hebt, is het goed om regelmatig door het kantoor te lopen of simpele rek- en trekoefeningen te doen. Ga niet meteen heel fanatiek sporten, daar krijg je het alleen maar warmer van. Rustig bewegen helpt wel, want het zorgt voor een actieve bloedsomloop.  
 
8. Schakel warmtebronnen uit
 
Een open deur, maar zet al je warmtebronnen uit. Niet alleen je verwarming maar veel meer apparaten geven warmte af. Zet daarom lampen, printers, kopieerapparaten en al het andere dat je niet de hele dag nodig hebt, gewoon uit. 
 
9. Kleed je luchtig 
 
Veel mensen hebben het probleem dat ze formeel gekleed naar hun werk moeten. Hoewel we het liefst allemaal in onze korte broek en op slippers de dag doorgaan, kan dit niet altijd. Let in zo'n geval wel op wat je aantrekt. Kies voor dunnere ademende stoffen en voor minder laagjes. 
 
10. Relax
 
Stress op de werkvloer is heel normaal. Zeker met deze hoge temperaturen kan de stress hoog oplopen. Probeer daarom juist nu om je cool te bewaren en het de stressvolle momenten te vermijden. 
 
Sterkte!