12 Sollicitatievragen

Een sollicitatietip die iedereen je zal geven is: Bereid je voor! Dat betekent niet alleen dat je nadenkt over wat je aantrekt en dat je je inleest over het bedrijf, maar je moet je ook voorbereiden op vragen die je kunt verwachten. Een recruiter nodigt jou uit op gesprek om een beter beeld van je te krijgen. Hij of zij wil meer weten dan wat er in je cv en motivatiebrief staat. Bereid je hier dus op voor. Dit is je kans om jezelf te verkopen!

Vragen die je kunt verwachten zijn:

  1. Wat weet je over de organisatie? 
    Dit is dus waarom het belangrijk is om je voor te bereiden. Als je antwoord, ‘niets’ dan kom je erg ongeïnteresseerd over. Waarom zou de recruiter jou aannemen, als je niet eens de moeite hebt genomen om je te verdiepen in het bedrijf waar je voor zegt te willen werken?

  2. Waarom wil je hier werken?
    Wees consequent. Ga dus niet een heel ander verhaal vertellen dan je in je motivatiebrief hebt gedaan, maar breid je verhaal uit.

  3. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
    Probeer jezelf te verkopen. Wat maakt jou goed in je werk? Over welke eigenschappen beschik je?

  4. Wat maakt jou anders dan anderen?
    In wezen vraagt de recruiter hiermee door op de vorige vraag. Als je antwoord op de vorige vraag je nog niet genoeg heeft verkocht dan is dit jouw moment om het verschil te maken. Er zijn waarschijnlijk heel veel mensen geschikt voor de functie, dus waarom moet dit bedrijf jou aannemen? Wat maakt jou uniek? Waarom zijn ze gek als ze jou laten gaan? Gooi jouw kenmerken in de strijd en laat zien hoe gepassioneerd jij bent over de functie.

  5. Wat zijn je sterke punten?
    Deze vraag wordt altijd gesteld. Door deze vraag te beantwoorden laat je zien dat je beschikt over zelfkennis, over kennis van wat voor eigenschappen bijdragen aan de uitvoering van de functie en je geeft de recruiter een nog beter beeld van wie er tegenover hem zit. Bereid je dus goed voor. We kennen genoeg verhalen van mensen die deze vraag niet goed hadden voorbereid en de baan daardoor zijn misgelopen. 

  6. Wat zijn je zwakke punten?
    Wanneer er naar je sterke punten wordt gevraagd, kun je er gif op innemen dat er ook naar je zwakke punten wordt gevraagd. Iedereen heeft punten om aan te werken dus jij ook. Bedenk voor jezelf wat die punten zijn, maar pas wel op. Je moet jezelf wel verkopen. Dus zeg geen dingen die jou totaal onaantrekkelijk maken als werknemer. Bedenk aan welke punten je zou willen werken en hoe. Als je hier al mee bezig bent, geef dat dan ook aan.

  7. Hoe functioneer je in een team?
    Een recruiter stelt je deze vraag om te achterhalen welke rol jij aanneemt in een team en of dat ook past bij de functie waar je op solliciteert. Vertel dus hoe jij omgaat met je collega’s, zo krijgt de recruiter een goed beeld van wie je bent en wat er bij je past.

  8. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
    Dit kan een gevaarlijke vraag zijn. Veel mensen willen van baan veranderen omdat ze niet tevreden zijn over hun huidige werkplek, collega’s of werkgever. Laat dit niet uit je antwoord blijken. Je weet nooit met wat voor mensen je te maken krijgt op je nieuwe werkplek. Dus houd het antwoord bij jezelf. Zeg dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging of dat de bedrijfscultuur niet bij je past. Wat je ook doet, spreek nooit!! negatief over je huidige of vorige werkgever. Het kan namelijk zomaar zijn dat de recruiter jouw werkgever kent. 

  9. Als niets je tegen zou houden, wat zou je dan het allerliefste doen in je carrière?
    Veel mensen denken dat het antwoord altijd de functie waarop je solliciteert moet zijn. Maar let op, met deze vraag test de recruiter niet alleen of je deze functie wilt en of die bij je past, maar ook hoe ambitieus je bent. Dat wil niet zeggen dat je altijd moet antwoorden dat je een of andere hoge functie wilt bekleden, maar denk hier wel over na. Wat wil je nou echt? Is de functie waar je op solliciteert je droombaan, of is het een stapje in de goede richting?

  10. Wat doe je in je privéleven, wat zijn je hobby’s?
    Dit klinkt als een flauwe vraag die niks met werk te maken heeft, maar met deze vraag probeert een recruiter je passies in kaart te brengen. Zo krijgt hij een nog beter beeld van wat er bij je past.

  11. Waar ben je het meest trots op?
    Met deze vraag test de recruiter waar je ambities en passies liggen, maar ook hoe je je in bepaalde omstandigheden functioneert. Wat maakt nou dat dit is waar je trots op bent? Wat heb je ervoor moeten doen en laten. Wat was jouw bijdragen? Het geeft inzicht in wat je kan, welke kant je op wilt en hoe je jezelf ziet.

  12. Heb je nog vragen?
    Door antwoord te geven op deze vraag, laat je zien dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent. Maar ga geen vragen stellen, omdat het ‘hoort’. Een recruiter prikt er zo doorheen als je een standaard riedeltje opnoemt. Zorg ook dat je goed hebt geluisterd en dus geen vragen stelt waarop het antwoord al is gegeven. Ook voor deze vraag is het handig als je van te voren de website en de social media kanalen van het bedrijf hebt bekeken. Doe ook eens een Google search. Wellicht kom je een bericht tegen dat je opvalt, benoem dit dan en stel er een vraag over. Zijn er geen interessante berichten te vinden, denk dan nog eens na wat voor informatie jij nodig hebt om te weten of je hier echt wilt werken. Weet je al hoe je werkdag eruit komt te zien, hoe de structuren in het bedrijf lopen, aan wie je verantwoording aflegt? Nee? Vraag het dan!

We hebben nog veel meer sollicitatietips voor je verzameld. Lees ze allemaal op onze pagina sollicitatietips.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons Algemene Voorwaarden, Privacy policy en Cookie beleid